recept: Gombás tokány, Kifőzde
Gombás tokány
(Bakonyi tokány)
Ennek a dokumentumnak a kiinduló oldalát itt találod: http://www.kifozde.hu

Hozzávalók:

Elkészítés:

40 dkg marhapacsni,
2 fej vöröshagyma,
10 dkg kolozsvári szalonna,
40 dkg gomba,
1 paradicsom,
1 paprika,
1 evőkanál zsír,
1 dl fanyar fehér bor,
1 evőkanál liszt, só, bors, majoránna



A füstölt szalonnát gyufaszálnyira felaprítjuk, és pici zsíron kisütjük, majd leszűrve félretesszük.
A hagymát karikákra vágjuk és a szalonna zsírján, erős tűzön kissé megpirítjuk. Tehetünk hozzá a pirítás végén egy-két evőkanál paradicsompürét is. Ezután hozzákeverjük a kisujjnyi darabokra felvágott húst, ami lehet sertés is kedvünk szerint. Megfűszerezzük sóval és ízlés szerint elég sok törött borssal, kevesebb morzsolt vagy apróra vágott majoránnával, és jól átpirítjuk.
Kevés vízzel (vagy húslével) és a borral felengedjük, hogy éppen csak ellepje a lé. Hozzáadjuk a kockára vágott paprikát és paradicsomot, és fedő alatt, kislángon puhára pároljuk. Ha a levét elfőtte, pár evőkanál vízzel pótoljuk.
Az utolsó 20-40 percre beletesszük a felszeletelt gombát is; csiperkével kevesebb, laskával több ideig lehet főzni.
Ha a hús már puha, zsírjára lesütjük és hozzáadjuk a kisütött, félretett szalonnapörcöket. Pár perc sütés után kevés pár kanál vízzel felengedjük, még egyszer megforraljuk, és kész is, tálalhatjuk.
Ízlés szerint a gombás változatba tejfölt is belefőzhetünk, de ez már nem egyszerűen gombás, hanem bakonyi tokány lesz.
Nokedlivel, kagylótésztával, tarhonyával, vagy egyszerűen puha, foszlós belű, ropogós héjú félbarna kenyérrel kínáljuk.
Bármilyen (csípős) savanyúság illik hozzá.



Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.

JK - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése közepesen időigényes.


Kapcsolódó anyagok: tarhonya
 nokedli
 savanyú dinnye
 ecetes almapaprika

A borsos tokány receptje, gombával kiegészítve.

MENÜ bezárása

Első megjelenés: 2010.01.01. Utoljára frissítve: 2012.08.25.
Utolsó megtekintés: több, mint 1 napja (2024-05-02 12:07:53 - 4.53)
Hozzászólások:

Megjegyzés a recepthez